Een goede camera en lens is een start, maar lang niet genoeg om goede foto’s te maken. Goede fotografie is een combinatie van timing, belichting, techniek en emotie. Portretfoto’s zijn voor veel mensen intimiderend of zelfs lastig, dus in deze blog geef ik je een drietal tips voor betere portretfoto’s. Maak je niet druk; je kan deze tips ook gebruiken als je nog niet veel ervaring hebt met fotografie.

Oog voor details

De focus van een portretfoto is de persoon of personen waar je een foto van maakt. Om die reden wil je natuurlijk het onderwerp van je foto zo goed mogelijk in beeld hebben. Een goede manier om dit te doen, is door scherp te stellen op de ogen.

Ogen zijn niet alleen een enorm belangrijk onderdeel van een portretfoto, ze geven je ook een goed meetpunt om op scherp te stellen. Er zit enorm veel detail in een (goed belicht) oog en omdat het een goed standaard dieptepunt is ten opzichte van de rest van het gezicht, krijg je hiermee vaak goede resultaten.

Daarmee kom ik tot mijn eerste tip: stel scherp op een oog van de persoon waar je een foto van maakt. Heb jij een spiegelreflex of goede digitale camera? Goede kans dat deze dan automatisch scherpstelt op de ogen voor je.

Beter licht, betere portretfoto’s

De tweede tip geldt voor veel soorten fotografie, maar is nog steeds goed om aan te kaarten: lichtinval. Denk hierbij niet alleen hoeveel lichtinval, maar ook de warmte, kleur en soort lichtinval. Hiermee kun je er ook echt voor zorgen dat je foto’s een stuk vleiender zijn. Je ziet bij professionele portretfoto’s bijvoorbeeld dat er altijd gebruik gemaakt wordt van zacht licht op de personen.

Wat is zacht licht? Zacht licht is een evenredige belichting zonder harde schaduwen. Een goed voorbeeld hiervan is op een dag met een beetje bewolking. Als dat het geval is, zal het onderwerp van de foto goed belicht zijn zonder harde schaduwen op zijn of haar gezicht.

Je kan juist ook gebruik maken van licht om je foto’s dramatischer te maken. Eén ding is zeker: licht heeft enorm veel invloed op je uiteindelijke foto’s. Ben je wat verder met fotografie? Dan weet je dat je in post-processing (editen) van je foto’s nog gelukkig veel kan corrigeren.

Creatieve fotografie

Real-life filters

Fotografie is een vorm van creatieve uitingen. Daarom mag je ook creatief zijn in hoe je foto’s maakt en hoe je jezelf onderscheid. Als laatste tip nodig ik je uit om out-of-the-(light)box te denken en je foto’s unieke twists te geven.

Zoals alles wat te maken heeft met fotografie (en de meeste creatieve bezigheden), zul je na verloop van tijd een eigen stijl ontwikkelen. In deze blog deel ik een voorbeeld van wat ik zelf gaaf vind om aan mijn foto’s toe te voegen.

Deze kleurrijke foto heb ik geschoten met cellofaan – dit kun je aan een gedeelte of je hele lens toevoegen om een uniek effect te krijgen. Geen bewerking nodig!

Kleur kun je natuurlijk ook introduceren met licht. Er is nu veel keuze voor smartlichten die 16 miljoen kleuren hebben om je volledige toegang te geven tot nieuwe creatieve mogelijkheden. Zeker als je gebruik maakt van meerdere lichten en verschillende invalshoeken.

Welke technieken gebruik jij graag om je foto’s een eigen look te geven? Laat hieronder een reactie achter! Niets meer missen van Studio Ve Photography? Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *